Śledź, karp, a może zupa rybna? Gwiazdy o tradycjach wigilijnych.

Tym razem redakcja Obcasy.pl zapytała gwiazdy o to, jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Jak myślicie, kto jest cichym wielbicielem maku? Udział w rozmowach wzięli m.in. Magda i Lara Gessler, Ewa Kasprzyk i Roman Giertych.

Nasza redakcja spytała znane osoby – nie tylko restauratorki – o to, czego według nich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród odpowiedzi oprócz tradycyjnych polskich potraw, znalazły się również dania nietypowe i oryginalne. Przy okazji dowiedziałyśmy się kilku ciekawych szczegółów – kto zajada się smażonymi grzybami, u kogo na stole będzie zupa rybna, a kto uwielbia wszystko, co związane z makiem.

– Nie może zabraknąć karpia faszerowanego po żydowsku, barszczu czerwonego z uszkami, kapusty wigilijnej z jabłkami i z prawdziwkami, karpia bez ości smażonego na głębokim tłuszczu i oczywiście makowca! – wyjaśnia polska królowa kuchni, Magda Gessler. Jednak priorytetem przy stole jest dla niej po prostu szczęście.

Ewa Kasprzyk podkreśliła, że stół wigilijny musi być postny: – To są śledzie, karp, uszka czy pierogi z kapustą, musi być kutia i groch z kapustą.

Z kolei Roman Giertych zdradził nam, że uwielbia wszystko, co związane z makiem. – Jestem wielkim zwolennikiem maku. Kutia, makiełki, placek z makiem… Pierogów z makiem nie jadłem, ale uszka lubię, chociaż nie są z makiem! A jak wyglądały tradycje świąteczne w domu mecenasa? – Śledzia u mnie w tradycji domowej nie było. Był karp i barszcz z uszkami. Karpie zarówno gotowane jak i pieczone, sałatki, a uszka oczywiście z grzybami.

Lara Gessler podobnie jak jej mama ma sporą listę smakołyków. – Śledź po szubą, obowiązkowo. Ja kocham wszystkie śledzie! Ryba po grecku, sałatka jarzynowa od dzieciństwa i kapusta z grzybami. – wymienia.

A co o tradycjach w Gruzji mówi restauratorka Liana Gamcemlidze– Gruzini świętują cały rok! Nie ma dań szczególnych, ponieważ stół jest zawsze suto zastawiony. Może pojawić się malutkie, smażone prosię. To chyba kiepska nowina dla zwolenników świątecznego postu…

U Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr pojawią się dania mało popularne jak na polską kuchnię, co sama przyznaje: – Zupa rybna jest dla mnie najważniejsza, łazanki z kapustą i grzybami, no i kutia.

A co uwielbia jeść dziennikarka Radia Kolor Justyna Sokołowska? Grzyby smażone, tak jak robi to moja mama, w mące no i druga opcja w cieście naleśnikowym – uwielbiam je!

A Wy macie już pomysły na tegoroczne potrawy wigilijne?