Śledzie w cytrynie

Odpędź jesienną rutynę, dzięki niebanalnym połączeniom smaków. Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność

Śledź w cytrynie

Szukając sposobów na zwiększenie odporności w obliczu jesiennej aury, warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Szeroki wybór produktów marki SEKO pozwala na przygotowanie różnorodnych dań. Możliwości jest wiele, a ciekawe połączenia smaków sprawiają, że nawet dobrze znany śledź Cię zaskoczy. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować nietuzinkowe posiłki z rybą w roli głównej.

Składniki:

  • Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 6 cytryn
  • Średnia cebula czerwona
  • Garść suszonych śliwek
  • 80 g pestek słonecznika
  • Świeżo zmielony, czarny pieprz
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby
  2. Ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
  3. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
  4. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni.
  5. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem.
  6. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
  7. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.