Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi to danie w sam raz na pożegnanie kończącego się lata.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

I znów przyszło nam żegnać się z latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. To danie z pewnością pozwoli cieszyć się cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Składniki:

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g Orzechów włoskich
  • 100 g Rodzynek sułtańskich
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • łyżeczka świeżo startego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w piórka
  2. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie
  3. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier
  4. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu
  5. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować
  6. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy
  7. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania

Smacznego!