Słodkie placuszki z kaszy gryczanej

Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Foto. Sawex Halina

Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Jednym z nich są gryczane placuszki podane z sezonowymi owocami.

Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami

Składniki:
– 100g kaszy gryczanej palonej Halina
– 2 jajka
– 80g cukru
– 1 duże jabłko
– 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
– 100g mąki gryczanej
– 1 łyżeczka cynamonu
– drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
– cukier puder

Wykonanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby
wszystkie składniki się połączyły.
4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Placki gryczane

- Deser

- Przepis