Słoik na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”

Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

  • sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
  • rukola
  • 300 g szynki konserwowej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • pęczek natki lubczyku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.