Słoik zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo

Szpinak z boczkiem to wcale nie nowe połączenie, ale jak zwykle bardzo pyszne. Kompozycję z ich udziałem warto mieć pod ręką w pracy, kiedy przyjdzie nam ochota na małe, ale jednak treściwe co nieco. Boczek najpierw się piecze, a potem dodaje do sałatki. Do smaku najlepiej dodać truskawki, na które zbliża się właśnie sezon! „Jeśli lubimy sałatki w wersji pikantnej, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr. Całości dopełnią grzanki i orzeszki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 świeżych truskawek
  • 30 g sera koziego
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.