Smak tkwi w ziarenku – wybór ekspresu, młynka i kawy do zmielenia

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Tak wielu wielbicieli nie ma nawet herbata. Z czego wynika tak wielka miłość do „czarnego napoju”? Co sprawia, że właśnie od dobrej kawy wielu zaczyna dzień?

Smak tkwi w ziarenku – wybór ekspresu, młynka i kawy do zmielenia

Dlaczego ona kończy nawet najbardziej wystawny obiad i w jej towarzystwie odbywają się randki, biznesowe spotkania i babskie pogaduchy? Kawa po prostu ma w sobie to coś. A żeby to coś wydobyć, potrzeba dobrego ekspresu. Jakiego?

Wycisnąć z kawy smak

Smak kawy parzonej w domowym zaciszu o poranku jest nie do przebicia. Ale przyznać trzeba, że mała czarna przygotowana przez baristę na profesjonalnym sprzęcie to rzecz wyjątkowa. Teraz mamy możliwość poczuć to we własnych czterech ścianach. Wystarczy zakupić dobry ekspres ciśnieniowy kolbowy. Bo tajemnica dobrej kawy tkwi w ziarenkach. Aby ujrzała światło dzienne, ziarenka muszą być najpierw rozdrobnione, a później potraktowane pod odpowiednim ciśnieniem wodą w stosownej temperaturze. Każdy smakosz kawy ma w takiej sytuacji tylko jedno skojarzenie – kawiarnia i stojący na ladzie wielki, srebrzysty ekspres do kawy, na nim porcelanowe filiżanki, a obok młynek. No i jeszcze temper i ubijak. To warsztat pracy profesjonalnego baristy, dzisiaj – dzięki firmie de’Longhi możliwy jest do odtworzenia w domu.
Producent ekspresów ma w swojej ofercie duży wybór urządzeń do przygotowywania kawy. Można wśród nich znaleźć ekspres o mniej zaawansowanej technologii, ale też bardziej profesjonalny kolbowy ekspres do kawy. Ten ostatni nie odpowiada gabarytom urządzeniom kawiarnianym – jest zdecydowanie mniejszy, ponieważ jednokolbowy, ale przez to odpowiedni do każdej, nawet najmniejszej kuchni. A smak pozostaje ten sam, który można poczuć we włoskiej kawiarence. Domowy ekspres kolbowy pozwala na zrobienie idealnego espresso, a to podstawa każdej innej kawy. Na bazie espresso można zrobić latte macchiato, cappucino, flat white czy caffe latte. Wystarczy dobry ekspres kolbowy, kawa, woda i mleko. Przy da się też spieniacz do mleka, ale w to akcesorium jest wyposażone są niemal wszystkie dobre ekspresy kolbowe, a te firmy de’Longhi to prawdziwy nr 1 – mistrz wśród mistrzów.

Jaka kawa i młynek do kawy

Dzisiaj w każdym większym sklepie znajdziemy duży wybór kaw. Począwszy od mielonych mieszanek w małych torebkach, po duże torby szczelnie zapakowanych ziaren z najlepszych plantacji Afryki, Azji czy Ameryki Południowej. Nie można powiedzieć, która jest najlepsza smakowo, ponieważ gusta są różne. Jedni lubią kwaskowatą, stuprocentową arabikę, inni zdecydują się na mniej intensywną mieszankę obu rodzajów kawy. Ale jedno można stwierdzić – nic nie równa się z aromatem świeżo zmielonej kawy. Oczywiście dzięki dostępnym dzisiaj technologiom i metodom pakowania, kawa zmielona nawet przed miesiącem, ale dobrze zamknięta, zachowa aromat. Jednak prawdziwe i niepowtarzalne wnętrze każdego ziarna można poczuć, mieląc je tuż przed parzeniem. Dlatego decydując się na zakup urządzenia do parzenia kawy, warto zainteresować się ekspresem kolbowym z młynkiem. Mielenie ziarna tuż przed przygotowywaniem napoju sprawi, że picie kawy będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów. Odgłos pracującego młynka, zapach rozdrabnianych ziaren i idealna „crema” na powierzchni – te wrażenia rodem z ekskluzywnej kawiarni można teraz mieć we własnym domu. I nie jest to ani bardzo drogie, ani też trudne. W ofercie jednej z najlepszych marek „kawowych” można znaleźć urządzenia na każdą kieszeń i – co ważne – zaspokajające nawet najbardziej wybredne gusta.


Jeśli jednak zależy nam na indywidualnym młynku do kawy, warto wiedzieć, że najlepsze z nich charakteryzują się:

  • podwójnym systemem zabezpieczeń,
  • wyborem liczby filiżanek,
  • regulacją stopnia zmielenia.

Młynki do kawy: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/mynki-do-kawy

Czym i jak ubijać zmieloną kawę

Prawdziwe oblicze arabiki czy robusty pozwoli uzyskać dobry ekspres do kawy. Kolbowy oczywiście, ponieważ to właśnie w łyżce (kolbie) powinna znaleźć się dobrze ubita kawa, z której pod ciśnieniem zostanie wydobyta kwintesencja smaku. To bardzo ważne, by zmielone ziarenka były prawidłowo ubite, ale też nie za mocno sprasowane.
Do ubijania służy temper. To rodzaj metalowego stempla o płaskiej powierzchni, którym właśnie ubija się kawę w kolbie. Zbyt mocne dociśnięcie spowoduje, że napój będzie spływał bardzo wolno i mówić językiem baristów „kawa się przepali”. Zbyt słabe ubicie spowoduje sytuację wręcz odwrotną – zbyt szybko przepływająca woda rozcieńczy napój i w filiżance znajdzie się przysłowiowa „lura”.
Poza metodą pracy, czyli przygotowaniem kawy, ważne jest też samo ziarno: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/delonghi-kawa/jaka-kawa-do-ekspresu

Technologia zamknięta w designie

Wszystko, co sprawia, że kawa jest idealnie zmielona i zaparzona i tak fantastycznie smakuje, to technologia. Najwyższej klasy materiały i dopracowane rozwiązania sprawiają, że w filiżance znajduje się to, co najlepsze. Ale poza smakiem i zapachem jest jeszcze obraz. Dlatego stojąc przed pytaniem: „jaki ekspres kolbowy wybrać?”, warto wziąć pod uwagę również design. Wszak to urządzenie stanie się elementem wyposażenia, rzeczą, która ma powodować, że poranek będzie przyjemniejszy, a chwile spędzone z filiżanką cappuccino – bajeczne.
Koniecznie przeczytaj Jaki ekspres do kawy kupić: Ekspres do kawy do domu – nowiny24.pl