Smak wakacji – Sałatka brazylijska

Idealnie zbilansowane smaki – lekkiej mieszanki sałat, soczystej pomarańczy, krewetek, cebulki i orzechów nerkowca to pyszna propozycja o zachwycającym wyglądzie!

Latem, podczas wakacyjnych wojaży, chętnie poddajemy się kulinarnym ekspertom i z ochotą próbujemy nowych smaków. Tymczasem wcale nie trzeba przenosić się do odległych krajów, by zaznać nieco egzotyki. Idealną zapowiedzią letniego sezonu jest fantazyjna Sałatka brazylijska, z którą poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz.

Sałatka brazylijska

Składniki:
1 woreczek mieszanki sałat Brasiliana mix marki Eisberg
6 krewetek koktajlowych
1 garść prażonych orzechów nerkowca
½ czerwonej cebuli
1 pomarańcza
1/3 pęczka kolendry
1 łyżka masła
sok z ½ limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz

Przygotowanie:
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat
Brasiliana mix, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę
i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na
wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Wpis znaleziono dzięki:

- sałatka

- Przepis

- egzotyczne smaki