Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem to idealna propozycja na szybki i sycący lunch.

spagetti z oliwa
Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

Składniki na 4 porcje :

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 500 g pomidorów
  • 2 garści jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.