Sposób na witaminy w zimowej diecie!

Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych.

surowka-z-kapusty-czerwonej

To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich bazie posiłki wcale nie muszą być nudne! Oto jeden ze sposobów na to aby nie zabrakło witamin w zimowej diecie:

Przepis na surówkę z kapusty czerwonej

Składniki:

  • 300 g kapusty czerwonej
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • 3 łyżki oliwy
  • jabłko
  • cebula
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, umyj, poszatkuj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż stanie się półmiękka.
  2. Następnie odcedź i ostudź.
  3. Jabłko i cebulę umyj, obierz i drobno pokrój, a następnie dodaj do kapusty.
  4. Sos sałatkowy Knorr dla smaku połącz z olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do surówki.

Ponadto ziemniaki wcale nie muszą być nudne! Można je podać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także uczynić składnikiem sałatek, na przykład tej z wędzonym łososiem. „Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Wpis znaleziono dzięki:

- Czerwona kapusta

- Surówki

- Zimowe przepisy