Sprawdź przepis na schab z fioletowym kalafiorem!

Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią!

schab z fioletowym kalafiorem

Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian kalafiorów. Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych naturalnych barwnikach znajdują się dodatkowe składniki.

Schab z fioletowym kalafiorem

Receptura dla 6 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Składniki:

1 kg schabu środkowego
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia, np. Rama Smaż jak szef kuchni
1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
100 g fioletowego kalafiora
100 g brokułów lub kalafiora Romanesco
1 łyżka masła
szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
600 g obranych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie schab obsmaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa obtocz w rozpuszczonym maśle.
Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby płynu było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej – wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.

Kolor = cenne składniki

Skąd zatem te kolory? Opowiada żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska: „Pomarańczowe kalafiory zawdzięczają swój kolor beta-karotenowi, który jest także odpowiedzialny za barwę marchewki. Składnik ten pomaga nadać skórze kolorytu i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Fioletowe kalafiory mogą poszczycić się swoją odmiennością za sprawą antocyjanów, obecnych w wielu innych warzywach i owocach o tej barwie. Udowdniono ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie.

Nie tylko kolorem, ale również kształtem zadziwia jasnozielony kalafior Romanesco. Pochodzący z okolicy stolicy Włoch może przywodzić na myśl symetrycznie stworzoną rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. W smaku jest nieco wyrazistszy od popularnej odmiany kalafiora, z wyczuwalną orzechową nutą”.