Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Na koneserów niecodziennych połączeń smakowych czeka regionalny przysmak z Pomorza Gdańskiego. Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym w nowoczesnej odsłonie spełni oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy.

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Składniki:

  • polędwica wołowa firmy Gzella 600g
  • olej 1 łyżka
  • masło 1,5 łyżki
  • cebula 1 mała szt.
  • mąka 1 łyżka
  • wino białe półwytrawne 1 szklanka
  • szyjki rakowe 100g
  • słodka śmietanka 100ml
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • raki gotowane 4 szt.

Wykonanie:

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Smacznego!