Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Grzyby wzbogacą karkówkę, nadadzą wyrazistego smaku i zapachu!

karkowka-z-grzybami

Sezon grzybowy w pełni. Zatem cieszmy się różnorodnością warzyw i wykorzystujmy je w każdej postaci!

Składniki:

  •  karkówka – 600 g
  •  Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 szt.
  •  Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
  •  grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) – 8 szt.
  •  rozmaryn świeży gałązka – 1 szt.
  •  olej – 2 łyżki
  1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
  2. Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
  3. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn.
  4. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.