Steki wieprzowe z warzywami z woka

Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta. Ważne jest, aby Święta Wielkanocne nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach.

Steki wieprzowe z warzywami z woka
Steki wieprzowe z warzywami z woka

Śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi – mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Warto przygotować na świąteczny stół coś lekko strawnego!

Składniki:

  • 400 g schabu środkowego
  • 3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny (np. Knorr)
  • bakłażan
  • cebula czerwona
  • 150 g groszku cukrowego
  • 10 g świeżego imbiru
  • 80 ml chińskiego sosu Hoisin
  • 4 ml oleju do smażenia
  • łyżka papryki
  • ¼ pęczka kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.
  2. Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do mięsa Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.
  3. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista.
  4. Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.