Steki wołowe w ziołach

Słoneczne dni zachęcają do przenoszenia posiłków poza kuchnię. Imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi są coraz chętniej organizowane na działkach i w ogrodach. Po zimie większość z nas jest spragniona kontaktu z naturą. Będzie on jeszcze przyjemniejszy, gdy zaplanujemy znakomitą ucztę.

Steki wołowe w ziołach

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 800 g steków z polędwicy wołowej
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 3 łyżki Sosu Hellmann’s Steak
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mięso. Oczyść je, osusz papierowym ręcznikiem oraz podziel na cztery steki jednakowej wielkości.
  2. Połącz ze sobą: Przyprawę do grilla Knorr, otartą skórkę z cytryny, czosnek, posiekane zioła, musztardę i oliwę z oliwek. Całość starannie wymieszaj.
  3. Przyrządzoną marynatą posmatuj steki. Dookoła obwiąż je dodatkowo szerokim paskiem wykonanym z folii aluminiowej. Dzięki temu mięso zachowa swój ładny kolor i formę. Odstaw zawinięte steki w chłodne miejsce na około pół godziny.
  4. Następnie smaż steki na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas. Pamiętaj, by smarować mięso w trakcie grillowania resztą marynaty. Tak przygotowane danie serwuj z sosem do steków, ziemniakami z rusztu oraz ulubionymi warzywami.