Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc wykorzystać zdobytą wiedzę i… nieco zmodyfikować przepis na tegorocznego karpia, który pojawi się na wigilijnym stole.

karp-z-pieczarkami
Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem

Szczególnie zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na świątecznego karpia zapiekanego z żółtym serem i pieczarkami!

Składniki:

  •  świeży karp, ok. 1,2 kg
  •  500 g świeżych pieczarek
  •  cebula
  • 1 średni pęczek natki pietruszki
  • 150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

 Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem.
  2. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Całość dokładnie wymieszać  i nafaszerować  karpia, następnie natłuścić  rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę.
  4. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.
    Smacznego!