Święta w wersji fit!

Przerwa świąteczna to czas, w którym pozwalamy sobie na nie małe łakomstwo. Pysznie nie oznacza jednak niezdrowo! Wypróbujcie nasz przepis na wyśmienite gołąbki w wersji fit!

golabki_3_

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 biała kapusta,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki prażonej kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody,
  • 30 g masła,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielany liście wierzchnie (już sparzone). Cebulę kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukaną i przebraną kaszę. Zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kasze zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę.

Smacznej Wigilii kochani!