Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami
Składniki:
- 1 biała kapusta,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 szklanki prażonej kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody,
- 30 g masła,
- pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i kroimy w paski. Zachowujemy wywar. Kapustę gotujemy w garnku, nożem oddzielany liście wierzchnie (już sparzone). Cebulę kroimy w plasterki i parujemy do miękkości, szatkujemy. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy masło i gotujemy. Na wrzątek wrzucamy opłukaną i przebraną kaszę. Zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy grzyby i cebulę, dokładnie mieszamy. Wstawiamy garnek z kaszą do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kasze zawijamy w liście sparzonej kapusty i układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę.