Sycylijskie Arancini

Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni.

Sycylijskie Arancini

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
  •  1 cebula
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 50 g masła
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 roztrzepane jajka
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
  2. Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny.
  4. Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując kształt jajek.
  5. Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.