Szakszuka

Mówi się, że człowiek je oczami. Ile w tym prawdy? Sporo! Estetycznie podane jedzenie zachęca, pobudza naszą wyobraźnię. W roku 2018 stawiamy na różnorodność nie tylko smaków, ale i kolorów. Im więcej, tym lepiej!

Szakszuka

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny
  • 2 jajka
  • łyżeczka pasty Harissa
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
  • pęczek natki kolendry
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej Ramie podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj czosnek, paprykę, pomidory oraz ketchup Hellmann’s.
  2. Całość dopraw do smaku szczyptą ostrej papryki, kminem i ewentualnie szczyptą soli.
  3. Duś pod przykryciem przez około 2-3 minuty.
  4. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę i szczypior.
  5. W powstałym sosie zrób delikatne wgłębienie i wbij w nie dwa jajka.
  6. Całość przykryj, duś przez minutę lub dwie aż jajka się zetną.
  7. Podawaj z chlebem żytnim.