Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Podczas sezonu grillowego przygotowujemy wyśmienite potrawy, jednak żadna z nich nie daje tak wielu możliwości do eksperymentowania jak szaszłyki.

 

Szaszłyki ziemniaczane z salsą warzywną

Możemy wykonać je bazując na różnorodnych produktach m.in. na Kiszce Ziemniaczanej, która wspaniale sprawdza się jako potrawa grillowana. W połączeniu z kolorową salsą doskonale łączy smaki doprawionego mięsa i ziemniaków ze świeżymi, sezonowymi warzywami.

Szaszłyki ziemniaczane

Składniki:

  • Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) 500g
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Długie, płaskie metalowe lub bambusowe szpikulce obkleić cienką warstwą (0,5 – 1cm) masy ziemniaczanej. Maczając dłoń w wodzie, używając kciuka i palca wskazującego, uformować równomierną grubość.
  3. Tak przygotowane szaszłyki upiec na grillu bez rusztu lub na ognisku  (farsz nie powinien niczego dotykać) na złoty kolor.
  4. Podawać z salsą warzywną.

    Salsa warzywna

    Składniki:

  • papryka kolorowa 2 szt.
  • papryka ostra 1 mała szt.
  • ogórek świeży 1 szt.
  • pomidory 2 szt.
  • bazylia świeża ½ pęczka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  1. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
  2. Dodać również pokrojonego w kostkę ogórka i pomidory oraz poszarpane listki bazylii.
  3. Dodać sok z limonki, oliwę, oraz sól do smaku i wymieszać.