Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Tagliatelle może mieć różne kolory ze względu na naturalne zabarwienie takimi produktami jak szpinak czy papryka.

taghiatelle z lososiem
Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Ten w wersji szpinakowej doskonale będzie smakował w połączeniu z sosem śmietanowym. Pysznym uzupełnieniem dania będzie łosoś, który najpierw podgrzewany jest na patelni, a potem pieczony w piekarniku.

Składniki:

  •     300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  •     Knorr Naturalnie smaczne – Tagliatelle z kurczakiem
  •     500 g filetu z łososia
  •     cebula
  •     skórka otarta z 1 cytryny
  •     pieprz czarny świeżo mielony
  •     szczypta szafranu
  •     100 ml białego wina
  •     200 ml śmietany 30%
  •     4 łyżki oliwy z oliwek
  •     świeży tymianek do dekoracji
  •     wiórki drewniane do wędzenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
  4. Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę.
  5. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
  6. W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
  7. Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.