Tagliatelle z owocami morza i kaparami

W Polsce najłatwiej kupić ośmiornice mrożone, zdecydowanie rzadziej w świeżym wydaniu. Ale nie ma się co martwić - pod wpływem niskiej temperatury ich mięso nabiera delikatności.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami

Podczas gotowania ośmiornice tracą ponad połowę swojej objętości i wypuszczają wiele soku, dlatego przygotowując je w garnku, nie musimy dodatkowo dodawać do nich wody. Wystarczy odrobina oliwy, troszkę przypraw i przykrycie – mięso „dojdzie do siebie” we własnym sosie. Jest to potrawa szczególnie popularna w regionie Galicji w północnej Hiszpanii. Ośmiornice możemy także dodatkowo poddać obróbce termicznej – na grillu lub w piekarniku. Podobnie jak w przypadku innych owoców morza, ośmiornice nie powinny być zbyt długo smażone. Jeżeli natomiast dusimy je lub gotujemy, wymagać to będzie dłuższego czasu przygotowania – kontrolować musimy natomiast poziom ich miękkości. Ośmiornicę wykorzystać możemy m.in. do przygotowania sosu makaronowego. Dodatek kaparów nada mu wyrazistości, a samo danie doskonale sprawdzi się podawane podczas letniej kolacji czy wakacyjnego obiadu

Składniki:

  • makaron tagliatelle szpinakowy (zielony) – 300 g
  • Fix Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem – 1 opakowanie
  • łosoś filet – 150 g
  • owoce morza – mieszane: krewetki, kalmary, ośmiorniczki – 100 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek ząbek – 2 sztuki
  • kapary – 2 łyżki
  • wino białe – 100 ml
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • cytryna – 0,5 sztuk
  • świeżo mielony czarny pieprz – 1 szczypta
  • parmezan – 30 g
  • śmietana 30% – 200 ml
  • natka pietruszki – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

1. Łososia pokrój w kostkę 1×1 cm, skrop oliwą i posyp skórką startą z ½ cytryny oraz pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstaw na bok. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na płatki.
2. W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj owoce morza (nie dodawaj jeszcze ryby) i smaż chwilę. Następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.
3. Zawartość opakowania Fixu Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej do garnka. Dzięki temu danie zyska odpowiednią konsystencję i smak. Całość doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj zamarynowaną rybę, zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, kapary i wymieszaj.
5. Makaron ugotuj al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odcedź i połącz z sosem, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Danie podawaj posypane startym serem.

Wpis znaleziono dzięki:

- tagiatelle

- owoce morza

- kapary