Tajemnicza zupa Mulligatwny

zupa milingwey
Przepis na zupę Mulligatwny

 

Imbir, na którym mieszkańcy Azji poznali się już dawno ma wyjątkowe właściwości. Niezwykle popularna roślina ma szerokie zastosowanie w egzotycznych daniach przyrządzanych na słodko i słono. Ma wyjątkowo smak, potrafiący rozpalić nasze kubki smakowe, na przykład w zupie Mulligatwny

Czas przygotowania: 60 minut

Ilośc porcji: 6

Składniki:

– filety z udek z kurczaka – 300 g

– Bulionetka drobiowa Knorr  1 sztuka

– czerwona soczewica – 200 g

– limonka – 1 sztuka

– świeży imbir – 20 g

– ząbek czosnku – 4 sztuki

– szalotki – 4 sztuki

– kumin – 1 łyżka

– zmielone ziarna kolendry – 1 łyżka

– żółta curry madras – 2 łyżki

– papryczka chili – 1 sztuka

– olej – 90 ml

– natka kolendry – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Świeży imbir, szalotki, papryczkę chili oraz czosnek posiekaj.
  2. Ziarna mielonej kolendry, łyżkę kuminu i mieszankę curry wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj mięso z kurczaka, chilli, szalotki oraz imbir. Smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po upływie tego czasu dodaj czerwoną soczewicę. Całość zalej wywarem sporządzonym z Bulionetki Knorr rozpuszczonej w 1,5 litra wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  4. Gotową zupę dopraw wyciśniętym sokiem z limonki i przed podaniem na stół posyp posiekaną natką kolendry.