Tajska zupa z owocami morza

Odkryj Tajlandię w swojej kuchni. Egzotyczna zupa to danie, którego musisz spróbować!

Tajska zupa z owocami morza

Składniki:

  • 200 g białej ryby
  • 2 kostki rosołowe
  • 100 g świeżego łososia
  • 12 sztuk krewetek
  • 100  grzybów shitake
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżego (startego) imbiru
  • sos sojowy do smaku
  •  0,5 sztuki posiekanej papryczki chilli
  • 3 sztuki posiekanych ząbków czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 1 pęczek świeżej kolendry (drobno pokrojonej)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
  2. Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
  3. Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
  4. Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.