Tarta cytrynowa z malinami – przepis

Tarta cytrynowa z malinami to rewelacyjny przepis na wakacyjny deser. Świeży i kwaskowaty smak cytryn wyśmienicie współgra z uwielbianą przez wszystkich słodyczą malin.

Tarta cytrynowa z malinami
Tarta cytrynowa z malinami

Doskonałe połączenie dwóch smaków, świeżych malin i orzeźwiającej cytryny. Do tego krucha tarta stanowi doskonały deser do aromatycznej kawy

Składniki:

Ciasto

  •  500 g mąki pszennej
  •  150 g cukru pudru
  •  250 g miękkiego masła
  •  1 łyżkę ekstraktu wanilii
  •  skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  •  szczypta soli
  •  2 jajka

Nadzienie

  •  9 jajek
  •  200 g cukru pudru
  •  250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  •  250 ml śmietany 30%

Polewa

  •  400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
  •  100 ml wody
  •  100g cukru pudru
  •  1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Ciasto:

1.  Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
2. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
3. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
4. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

Nadzienie

1. Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
2. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
3. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
4.  Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

Polewa

1. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
2. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
3. Ciasto polać polewą.