Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą

Cebula w słodkim wydaniu nie wyciska łez, no chyba że te z radości nad pysznym kąskiem!

Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą
Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą

Tarta inna niż wszystkie – koniecznie spróbujcie!

Składniki:

  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • masło
  • ziemniaki
  • oliwa
  • czerwona cebula
  • czosnek
  • curry
  • miód
  • ricotta
  • jajka
  • śmietana
  • rukola

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  2. Dodajemy masło i rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki.
  3. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia składników (inaczej ciasto będzie twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem ceramicznym i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i dopiekamy spód tarty przez kolejne 5 minut. Studzimy.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, smażymy przez 15 minut na oliwie. Usmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni i studzimy.
  6. Cebule kroimy w ćwiartki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrapiamy je oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i curry oraz polewamy miodem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż będą chrupiące, ale nie rozpadające się.
  7. Śmietanę mieszamy z ricottą oraz jajkami, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką.
  8. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki usmażonych wcześniej ziemniaków. Zalewamy je śmietaną z jajkami oraz ricottą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut.
  9. Tartę podajemy z upieczonymi ćwiartkami czerwonej cebuli oraz rukolą.

 

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

źródło: kukbuk.com.pl