Topinambur, pasternak i brukiew – prosty przepis na powrót w wielkim stylu

Nowych smaków nie trzeba szukać daleko, wystarczy sięgnąć po niegdyś zapomniane, a dziś niezwykle modne warzywa jak topinambur, pasternak czy brukiew. Uratowane od niepamięci odwdzięczą się naszemu podniebieniu niezapomnianymi wrażeniami smakowymi.

Pieczony topinambur z rukolą
Pieczony topinambur z rukolą

Kuchenna gwiazda z Ameryki

Takim przebojem stał się niedawno topinambur. Kiedyś uważany za niezbyt wyjątkowe warzywo, do tego stopnia, że musiał ustąpić miejsca ziemniakowi, od pewnego czasu jest niezwykle popularny nad Wisłą. Co więcej, zaczęto go kojarzyć z wykwintniejszymi potrawami. Z pewnością dziś należy mu się miano jednego z najmodniejszych warzyw. Popularność zdobył między innymi przez fakt, że świetnie smakuje przyrządzany na różnorodne sposoby.

Szef kuchni Knorr Piotr Murawski na pierwszą przygodę z topinamburem poleca upieczenie go z rukolą. Aby dodać potrawie nieco ekstrwagancji, można ją posypać kwiatami dzikiego słonecznika.

Pieczony topinambur

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  •  Sos sałatkowy francuski Knorr
  •  topinambur – 0,5 kg
  •  rukola – 200 g
  •  oliwa z oliwek – 100 ml
  •  rozmaryn – 2 gałązki
  •  woda – 3 łyżki
  •  kwiatki dziko rosnącego słonecznika
  •  parmezan – 50 g

Sposób przygotowania:

  1. Obrany topinambur należy wymieszać z łyżką oliwy, pieprzem i posiekanym rozmarynem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut.
  2. Do przygotowania dressingu potrzeba Sosu sałatkowego francuskiego Knorr, reszty oliwy i trzech łyżek wody. Dzięki niemu danie będzie bardzo aromatyczne.
  3. Topinambur po upieczeniu należy pokroić w plastry i wymieszać z sosem oraz sałatą.
  4. Przed podaniem wierzch posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem i przyozdobić jadalnymi kwiatami.