Tortilla z kaszą

W chłodne, jesienne dni, kiedy zmarznięci "wpadamy" do domu nie mamy wiele czasu, by spędzać długie godziny w kuchni przygotowując codzienny obiad. Chcemy zjeść coś szybkiego, pożywnego i rozgrzewającego.

tortilla-z-kasza-gryczana
Tortilla z kaszą

Przepis, który dziś pozwalam sobie podesłać sprawdzi się tu idealnie! Pyszne jesienne tortille z kaszą gryczaną – doskonałym źródłem białka i kopalnią cennych witamin, to szybki i pożywny obiad, który dostarczy nam energii na całe popołudnie.

Składniki:

  •  opakowanie tortilli Dan Cake (4 placki)
  • 2 woreczki ( 2x100g) kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej paprykisól,
  • pieprz
  • kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy.
  3. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille.
  5. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz.
  6. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.