Tortillowe choinki zamiast kanapki

Boże Narodzenie to jedne z najbardziej wyczekiwanych Świąt w roku, zwłaszcza przez dzieci. Nic w tym dziwnego – wspólne ubieranie choinki, wypatrywanie pierwszej Gwiazdki i przybycie Mikołaja oraz rozpakowywanie prezentów.

Tortillowe choinki

Boże Narodzenie to z pewnością magiczny czas. Czy da się umilić go jeszcze bardziej? Oczywiście, tworząc iście świąteczne przekąski!

Składniki:

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Tortilla pełnoziarnista
  •  Paluszki solone
  • Czerwona papryka
  • Dojrzałe awokado (delikatnie miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy awokado, a następnie delikatnie przekrajamy je na pół i wyciągamy pestkę.
  2. Jedną połowę rozgniatamy widelcem, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy tortillę i wycinamy z niej trójkąciki. Wykrajamy w nich dziurkę, aby łatwiej było wbić solonego paluszka.
  4. Następie kroimy w drobną kostkę czerwoną paprykę, a parówki w cienkie plasterki.
  5. Nakładamy nawierzch choinek tworząc z nich czerwony łańcuch i bombki.