Tradycyjny pasztet z sosem majonezowo-chrzanowym

Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera. Czy wyobrażacie sobie świąteczny stół bez pasztetu?

pasztet wielkanocnySkładniki:

  • podgardle wieprzowe 600 g
  • wątróbka drobiowa 100 g
  • łopatka lub szynka wieprzowa1 kg
  • Majonez Hellmann’s Oryginalny 100 g
  • cebula 600 g
  • główka czosnku1 szt
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 100 ml
  • plastry słoniny lub wędzonego boczku 300 g
  • ziarna ziela angielskiego 3 szt
  • ziarna czarnego pieprzu 4 szt
  • gałązka rozmarynu 1 szt
  • listki laurowe 2 szt
  • imbir w proszku 0.5 łyżeczki
  • bułka kajzerka 1 szt
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Przyprawa do mięs Knorr 1 łyżka
  • jaja kurze 10 szt
  • chrzan w słoiku 200 g
  • śmietana 18% 100 g
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę 2 cm na 2cm (oprócz słoniny lub boczku), oprósz przyprawą do mięs i pieprzem. Obsmaż ze wszystkich stron.
  2. Smaż dopóki soki z mięsa zupełnie nie odparują. Dodaj rozdrobnioną cebulę i czosnek, całość smaż aż cebula się zeszkli.
  3. Wszystko zalej litrem wody, doprowadź do wrzenia, zbierz powstała pianę i dodaj przyprawy zawinięte w gazę (ziele angielskie liść laurowy, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu).
  4. Mięso duś pod przykryciem około 30 minut aż zrobi się miękkie.
  5. Usuń gazę z przyprawami. Wywar przestudź, dodaj pokrojone kawałki kajzerki lub inną czerstwą bułkę aby wchłonęły wywar.
  6. Całość zmiel dokładnie najlepiej dwukrotnie. Masę dopraw do smaku imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu do smaku. Dodaj jaja i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  7. Formę do pieczenia wyłóż plastrami słoniny i nałóż masę mięsną. Wierzch przykryj również plastrami słoniny.
  8. Przygotuj sos: chrzan ze słoika przełóż na sitko i dokładnie odciśnij. Połącz z majonezem i śmietaną.
  9. Foremką z mięsem postukaj kilkakrotnie, aby masa równomiernie się ułożyła. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 120 minut. Upieczony pasztet serwuj z sosem majonezowo-chrzanowym.

Wpis znaleziono dzięki:

- Pasztet wiekanocny

- Przepis na pasztet

- Tradycja wielkanocna