Smoothie bowl z nasionami chia – w stylu tropikalnym

Pamiętaj, że nic nie zbliża tak bardzo, jak doskonałe smaki i radość z osiągniętych rezultatów. Zastanawiasz się co możesz wspólnie ugotować ? To proste - przygotuj ananasowy deser!

 smoothie bowl
Tropikalna miska smoothie z nasionami chia

Gdy nadchodzą upalne dni, apetyt na ciężkie i tłuste potrawy znacznie spada. Zaczynami mieć ochotę na coś bardziej lekkostrawnego, czy świeżego. Poza tym, to sezon, który obfituje w różorodności owoców, dostępnych na półkach ale też i na lokalnych straganach. Warto to wykorzystać. Smoothie bowl to nic innego jak świeża, pełna owoców przekąska.

Przekąska z Instagrama

To istna bomba witaminowa. Oprócz swych właściwości czysto dietetycznych, nie zwiedzie też i naszych doznań estetycznych. Smoothie bowl swoją popularność zyskał również dzięki swej ,,Instagramowej urodzie”. Śmiało możemy go dekorować swoimi ulubionymi owocami i dodatkami, a one zawsze wyglądają pięknie, kolorowo i świeżo! Tym razem przedstawiamy dość niecodzienny sposób na jego wykonanie. To danie to istny szał owocowy. Z połówki ananasa stworzymy biodegradowalną miskę!

Składniki

  • 2 duże ananasy (może być więcej w zależności od liczby osób)
  • 250 g mleka migdałowego
  • 10 g nasion chia
  • 2 banany
  • 1 świeże mango
  • Garść borówek amerykańskich
  • 1 kiwi

Tropikalne smoothie bowl – sposób przygotowania

  1. Nasiona chia dodaj do mleka migdałowego i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Ananasy przekrój na pół i wydrąż z nich środki.
  3. W mikserze  zmiksuj banany, mango, wydrążonego ananasa.
  4. Dodaj zmiksowane owoce do mleka kokosowego i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowy koktajl wyłóż do połówek ananasów. Wspólnie udekorujcie gotowe koktajle.

Sprawdź również: Przepis na zielone i żółte Smoothie Bowl