Udka w musztardzie pieczone na ostro

Musztarda jest produktem o wielu zastosowaniach. Dzięki różnym odmianom, dopasujecie rodzaj sosu do gatunku przyrządzanego mięsa, a także indywidualnych gustów.

Udka w musztardzie pieczone na ostro

Kurczak bardzo często gości na naszych stołach. Jego tradycyjne wersje: pieczony, smażony czy duszony w warzywnej potrawce, możecie łatwo wzbogacić o głęboki, musztardowy smak. Osobom lubiącym nieco pikanterii w kuchni i ceniącym łatwość przygotowywania dań, rekomendujemy wyjątkowy przepis na udka w musztardzie pieczone na ostro.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj miód, płatki, musztardę i przyprawę do mięs. Dla większej ostrości możesz dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
  2. Obtocz mięso w mące i marynacie.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia żaroodporne naczynie.
  4. Do przygotowanego naczynia przełóż udka i piecz przez około 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250˚C.
  5. Odkryj naczynie i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut.