Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy

Czekoladowy zawrót głowy na walentynki...

Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy
Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy

Podaruj odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu w czasie walentynek. Nie musisz kupować drogich prezentów. Wystarczy, że swoją drugą połówkę zaskoczysz pysznym musem czekoladowo – śliwkowym, który z pewnością osłodzi mu ten dzień…

Składniki:

  • 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki Cointreau
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 5 białek jaj
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • 25g drobnego cukru
  • 2 żółtka jaj

Przygotowanie:

Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.