Wegańskie zamienniki popularnych produktów pochodzenia zwierzęcego

Tofucznica, jagielnik, seleryba…to tylko niektóre odpowiedniki popularnych dań w wersji wegańskiej. Dzięki wiedzy na temat zamienników możemy nawet upiec bezę bez użycia białek. Oto krótki przewodnik po naturalnych, wegańskich odpowiednikach najpopularniejszych składników używanych w codziennej kuchni.

foto Pixabay

Wegańskie burgery, wędliny, pasztety i roślinne odpowiedniki nabiału na dobre zagościły już w polskich sklepach i restauracjach. Jest wiele składników, którymi z powodzeniem możemy zastąpić jajka, masło, czy śmietanę. Przedstawiamy krótką listę tych najlepszych:

Roślinne zamienniki jajek

Jeśli marzy nam się tort Pavlova niezbędna będzie aquafaba, czyli woda z ugotowanych warzyw strączkowych. Najłatwiej jest po prostu kupić puszkę ciecierzycy, odlać płyn i ubić mikserem. – Aquafabę możemy zrobić samodzielnie. Namoczoną wcześniej ciecierzycę (1,5 szklanki) po odlaniu wody wystarczy przez godzinę gotować w 1,5 szklanki wody. Płyn po odcedzeniu i wystudzeniu gęstnieje i jest gotowy do użycia. Ubita piana jest sztywna i
błyszcząca jak z tradycyjnych białek a podczas pieczenia traci swój charakterystyczny zapach. Do pozostałych ciast zamiast jajek polecam „klej”z siemienia lnianego. 1 jajko odpowiada 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego na noc w 3 łyżkach wody. – podpowiada Paulina Jabłonka, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Do tofucznicy, czyli wegańskiej wersji jajecznicy niezbędne zaś będzie tofu oraz indyjska, czarna sól – kala namak, która ma charakterystyczny, jajeczny zapach. Oleje roślinne zamiast masła Przy wszelkiego rodzaju wypiekach znakomicie sprawdza się olej rzepakowy, który w porównaniu do margaryny jest znacznie zdrowszy i całkowicie bezwonny. Do posmarowania pieczywa najsmaczniejsza będzie dobrej jakości oliwa z oliwek, a także zmiksowane na jednolitą masę pasty hummus i guacamole.

foto Pixabay

Różne zastosowania mleczka kokosowego

Do deserów, które nie wymagają pieczenia najlepiej użyć schłodzone mleko kokosowe. Jest niezastąpione przy wszelkich odmianach tofurników i jagielników, czyli ciast, które smakiem mają nawiązywać do sernika. – Mleczko kokosowe ubite na sztywno doskonale zastępuje bitą śmietanę. Zaś ugotowane z dodatkiem curry, ząbkiem czosnku i szczyptą soli tworzy pyszny sos do wegańskich burgerów lub bazę do warzywnych potraw w azjatyckim stylu.
– podpowiada Paulina Jabłonka.

Jak uzyskać smak mięsa lub ryby w gotowanych potrawach? Seler może w smaku przypominać rybę, jeśli ugotujemy go w bulionie warzywnym z dodatkiem sosu sojowego i glonów nori. Warzywo po ugotowaniu owijamy w nori, panierujemy w mące i smażymy na złoty kolor jak tradycyjną rybę. Smakuje fantastycznie z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty jak i w wegańskiej wersji „ryby po grecku”, czyli w słodko-kwaśnym, gęstym sosie pomidorowym, pełnym tartych warzyw, który co roku tradycyjnie króluje podczas Bożego Narodzenia na polskich stołach. Do wegetariańskiej wersji leczo i pasztetów warto natomiast dodać wędzoną, mieloną paprykę, która nadaje daniom fantastyczny, dymny aromat.

Wpis znaleziono dzięki:

- Wegetarianizm

- Zdrowie

- Kuchnia