Wegetariańska zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek.

Wegetariańska zupa kukurydziana

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 litra wody Mama i ja
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3–1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Składniki do ozdobienia:

  • pomidory koktajlowe
  • świeża bazylia
  • ziarna ugotowanej kukurydzy

Sposób wykonania:

  1. Odcinamy ziarna surowej kukurydzy od kolby, dokładnie myjemy i przekładamy je do garnka. Następnie zalewamy 1/2 litra wody Mama i ja i gotujemy przez 15 minut. Odkładamy do miski 2 łyżki ugotowanej kukurydzy, która posłuży do ozdobienia.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzane na patelni masło i smażymy przez 7–10 minut, często mieszając.
  3. Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do ziemniaków i smażymy jeszcze przez minutę.
  4. Następnie dosypujemy na patelnię pokrojoną paprykę i pomidora. Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.
  5. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy ugotowaną kukurydzę, a następnie doprawiamy kurkumą, curry, mleczkiem, solą, pieprzem. Gotujemy wszystko przez 2–3 minuty. Tak przygotowane warzywa blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Zupę podawaj z ziarnami kukurydzy, plasterkami pomidora oraz z listkami bazylii.