Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Przysmakiem, którego nie powinno zabraknąć w naszych potrawach są papryki. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu.

Faszerowane papryki z cieciorką
Wegetariańskie faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Faszerowane papryki to jeden z najlepszych przysmaków o tej porze roku. Warzywa te mają słodki smak z delikatną nutką goryczy, przez co idealnie pasują do różnorodnych dań. Warto wykorzystać fakt, że jesienią w porównaniu do pory letniej, przygotowanie tego dania jest znacznie tańsze.

Faszerowane papryki z cieciorką i kaszą jaglaną

Składniki:

  • pół opakowania cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 gramów pomidorów krojonych w kartonie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • pół opakowania startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii
  • szczypta papryki chili
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podduś pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek, a później wlej pomidory w kartonie. Całość duś około 8 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i odcedź cieciorkę. Kolejno do sosu na patelni dodaj pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie wymieszaj, dorzuć ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotuj około 10 minut.
  4. Następnie umyj papryki, odetnij od nich „wieczka” oraz oczyść je z gniazd i pestek, tak, aby środek był czysty.
  5. Do wydrążonych papryk włóż farsz z patelni, czubek posyp parmezanem i przykryj odciętą częścią.
  6. Faszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez ok. 20 minut.

Cieciorka jest źródłem białka roślinnego, dzięki czemu jest odpowiednim wyborem dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, który pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejsza ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II lub choroby serca. To wartościowe warzywo zawiera również potas, błonnik oraz witaminy C i B6, które zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.