Wielkanoc w nowej odsłonie – poznaj niebanalne przepisy na świąteczne wypieki!

Święta wielkanocne to cudowny czas, który możesz spędzić w gronie najbliższych, ciesząc się ich towarzystwem i odpoczywając od obowiązków dnia codziennego. Zanim jednak to nastąpi, do świąt należy się odpowiednio przygotować, m.in. piekąc słodkie ciasta na wielkanocny stół.

Wielkanoc w nowej odsłonie – poznaj niebanalne przepisy na świąteczne wypieki!

Czy tak jak co roku musi to być tylko sernik i mazurek? Oczywiście, że nie! Poznaj niebanalne przepisy na świąteczne wypieki, którymi zaskoczysz swoich domowników i gości!

Wielkanoc w nowej odsłonie

Wspomniany już sernik czy mazurek to typowo wielkanocne wypieki, które tradycyjnie pojawiają się w okresie świąt na polskich stołach. Są pyszne, istnieje wiele możliwości ich przygotowania i na pewno masz swój ulubiony, dopracowany do perfekcji przepis. Ale pamiętaj o tym, że tak naprawdę – poza własną wyobraźnią – nic Cię nie ogranicza. Masz ochotę sięgnąć tym razem po niebanalne przepisy na wypieki, które zaskoczą i urzekną Twoich bliskich? Nie bój się nowości, postaw na Wielkanoc w nowej odsłonie! Oto kilka fantastycznych propozycji – gdy już raz je wypróbujesz, zagoszczą u Ciebie na stałe!

Leśna rolada z kremem Nutella®

Jest prosta w przygotowaniu, lekka i kolorowa – wprost idealna na wiosnę i na święta. Zachwyci Cię wspaniałym smakiem.

Potrzebne składniki

Na ciasto:

  • 6 jaj
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru

Do nadzienia:

  • 60 g cukru
  • 60 g malin
  • 60 g jeżyn
  • 60 g borówek
  • Do dekoracji:
  • 15 g orzechów laskowych
  • 60 g kremu Nutella®

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo cukier.
  2. Kiedy dodasz już cały cukier, nadal miksując, dodawaj powoli po jednym żółtku.
  3. Teraz czas na mąkę.
  4. Połącz obie mąki, przesiewając je przez sitko, i ostrożnie dodawaj po trochę do masy jajecznej – mieszaj delikatnie łyżką.

Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelej je ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez pół godziny.

Nasza rada: po upływie 30 minut sprawdź przy pomocy wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wbiciu patyczka do ciasta będzie on suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony. Nie wyciągaj go od razu. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól ciastu nieco przestygnąć.

Kiedy biszkopt będzie już wystudzony, ostrożnie wyjmij go z blachy i przełóż do góry dnem. Ugotuj owoce z cukrem (możesz przygotować je już wcześniej). Kiedy ostygną, rozprowadź masę owocową równomiernie po całym biszkopcie i delikatnie zwiń go. Na koniec udekoruj roladę kremem Nutella® i orzechami laskowymi. Gotowe!

Cętkowane muffiny z borówkami i kremem Nutella®

A oto kolejna niebanalna propozycja. Babeczki z owocami to doskonała przekąska, która nie tylko pysznie smakuje, ale jednocześnie świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest również to, że cętkowane muffiny są bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu.

Potrzebne składniki (na 4 porcje)

  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 80 g świeżych borówek
  • 8 g drożdży suchych
  • 100 g oliwy z oliwek
  • masło (do nasmarowania foremek)
  • 60 g kremu Nutella® do dekoracji (po 15 g na sztukę)

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę z drożdżami. Ubij jajko z cukrem. Nadaj ubijając, stopniowo dolewaj mleko. Następnie dodaj mąkę i oliwę z oliwek. Kiedy już uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta, wsyp borówki i delikatnie je wmieszaj.

Nasmaruj foremki na muffiny masłem i delikatnie oprósz mąką. Przelej ciasto do foremek i piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kiedy muffinki upieką się i ostygną, nadziewaj je kremem Nutella® – najlepiej przy pomocy szprycy. Smacznego!

Ptysie z kremem Nutella® i suszonymi malinami

Puszyste ptysie to jeden z tych wypieków, które sprawdzą się zawsze i wszędzie. Przygotuj je z okazji świąt wielkanocnych, a z pewnością zbierzesz same pochwały!

Potrzebne składniki:

  • 4 jajka
  • 240 ml wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 270 g kremu Nutella® (po 15 g na sztukę)
  • 5 g suszonych malin

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności zagotuj wodę. Dodaj do niej sól i masło. Kiedy masło całkowicie rozpuści się, dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, by ciasto się nie przypaliło i zyskało gładką konsystencję.

Nasza rada: gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli bowiem przełożysz na blachę ciasto choćby lekko ciepłe, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie wyrośnie podczas pieczenia w piekarniku!

Kiedy ciasto jest już zimne, napełnij niż rękaw cukierniczy i wyciskaj ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (rób kleksy o średnicy około 2,5 cm). Włóż ptysie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 20-25 minut. Po tym czasie przełóż ptysie na kratkę i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone ptysie nadziewaj od spodu kremem Nutella® – również przy pomocy rękawa. Wierzch ciasteczek udekoruj kremem i posyp suszonymi malinami. Gotowe!

Trzy wyżej wymienione przepisy to zaledwie niewielka część propozycji na tegoroczną Wielkanoc. Baw się w kuchni, nie bój się eksperymentów – zaproponuj bliskim święta w zupełnie nowej odsłonie!

 


Artykuł sponsorowany

Wpis znaleziono dzięki:

- Wypieki wielkanocne

- Ciasto z Nutella®

- Pyszny krem