Wielkanocne roladki schabowe z serem żółtym i wiosennym sosem

Po czterdziestu dniach ścisłej diety postnej, wielkopolski stół wielkanocny powinien być suto zastawiony głównie daniami mięsnymi.

roladki schabowe z serem żółtym i wiosennym sosem
Wielkanocne roladki schabowe z serem żółtym i wiosennym sosem. Foto Mońki

Obok tradycyjnych wędlin bardzo często podawana jest także galareta z wieprzowych nóżek, zwana studzieniną.

Składniki:

  •  schab bez kości (4 kotlety)
  •  garść świeżego szpinaku
  •  8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka oleju

Sos wiosenny:

  •  100 g śmietankowego serka topionego MSM Mońki
  • (4×25 g, mini-czteropak)
  •  250 ml śmietanki słodkiej 18%
  •  garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
  •  sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku.
  2. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera.
  3. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
  4. Przed podaniem rozkroić i polać sosem.