Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Bez względu na to, gdzie w tym roku spędzisz wieczór sylwestrowy, z kim i w jaki sposób będziesz witać Nowy rok, zaskocz znajomych nowym pomysłem i spraw, żeby tegoroczny 31 grudnia zapamiętali na długo! Zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na pyszny wieniec drożdżowy z farszem łososiowo - serowym!

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym
Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mleka
  • ¼ łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 200 g filetu z łososia
  • 150 g sera Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka koperku
  • ½ świeżej , czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • sezam czarny lub biały do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
  3. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra.
  7. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka.
  8. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

 

Smacznego!