Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką jest doskonała jako przekąska śniadaniowa. Pokocha ją cała rodzina!

Wiosenna sałatka z rzodkiewką
Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką jest zazwyczaj lubiana przez całą rodzinę. Jednak do tej sałatki najlepiej użyć białego pieprzu. Cechuje go subtelny i delikatny smak, dlatego bardziej pasuje do lekkich sałatek. Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Świetnym jest składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią, rzodkiewką, ogórkiem i mieszanką sałat.

Składniki:

  •     1 cykoria
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
  •     3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  •     pęczek rzodkiewki
  •     pół świeżego ogórka
  •     garść kiełków słonecznika
  •     6 jajek przepiórczych
  •     pęczek szczypioru od dymki
  •     3 łyżki soku z cytryny
  •     3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania niezwykłego smaku – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku.
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.