Wiosenna edycja Restaurant Week pod hasłem #SzanujJedzenie

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce.

Fot. Tahina

W wiosennej edycji festiwalu, która odbywa się w dniach 3 – 17 kwietnia, bierze udział 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią festiwalu jest walka z marnowaniem żywności.

Inspiracją dla organizatorów Restaurant Week, aby tematem przewodnim festiwalu stała się walka z marnowaniem żywności, była pierwsza historyczna wizyta w Polsce Massimo Bottury – właściciela najlepszej restauracji świata Osteria Francescana***, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin. Najsłynniejszy szef kuchni i restaurator świata przyjechał do Warszawy w lutym b.r. dzięki marce Grundig w ramach festiwalu Fine Dining Week. Massimo Bottura jest pomysłodawcą projektu non- profit Food for Soul oraz wraz z marką Grundig twórcą idei #RespectFood opierającej się o filozofię zero-waste. Podczas wyjątkowej kolacji oraz licznych spotkań promował ideę #RespectFood, czyli niemarnowania żywności i świadomej konsumpcji. Jak podkreślał, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata.

Fot. Bocca Bar

CEL NR 1 – NIEMARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Jak wynika z badań, przeciętny Polak wyrzuca rocznie ponad 200 kilogramów jedzenia! Dlatego też tegoroczna edycja festiwalu Restaurant Week odbywa się w duchu #RespectFood #SzanujJedzenie. Prosta i przejrzysta formuła rezerwacji internetowych sprawia, że uczestniczące w festiwalu restauracje znają wcześniej liczbę gości i wybrane przez nich menu. Dzięki temu w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i optymalnego wykorzystania składników, tak aby ich nie marnować.

Niemarnowanie jedzenia to najważniejsze obecnie zadanie, jakie stoi przed całą branżą restauracyjną. Jak czytamy w raporcie “Champions 12.3” (stworzonym w ramach Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ m.in. przez członków Światowego Instytutu Zasobów – World Resources Institute), każda złotówka zainwestowana przez restaurację w oszczędzanie żywności, przynosi aż siedem złotych zwrotu. Celem ONZ na najbliższe lata jest ograniczenie globalnego marnowania żywności o połowę.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU

Podczas wiosennej edycji festiwalu organizatorzy spodziewają się nawet 100 tysięcy gości. Restaurant Week odbywa się w dniach 3-17 kwietnia. W Festiwalu bierze udział 400 najlepszych restauracji z 35 polskich miast: Warszawy, Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wiele z restauracji przygotowało na festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste. Restaurant Week to dobra okazja, aby wraz z przyjaciółmi poznać wyjątkowe restauracje i spróbować nowych smaków. Menu festiwalowe, przygotowywane przez najlepszych szefów kuchni, składa się z przystawki, dania głównego i deseru i jest dostępne w atrakcyjnej festiwalowej cenie 49 zł.

Otwarty jest system rezerwacji internetowych, dzięki któremu w prosty sposób można wyszukać i wybrać dogodną restaurację i menu festiwalowe – do wyboru gości są menu mięsne, rybne, wegetariańskie, wegańskie. Edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz edukacji w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Restaurant Week, jako najnowocześniejsza platforma promocji niezależnej sceny restauracyjnej w kraju oraz jeden z największych festiwali restauracyjnych na świecie, przyłącza się w ten sposób do wiodących inicjatyw promujących świadome jedzenie oraz systemowe ograniczenie marnowania żywności.

Wśród festiwalowych nowości znajdziemy takie miejsca jak m.in. Mokolove, Tel Aviv Urban Food, The Cool Cat TR, Żywa Kuchnia.

Fot. Artsushi
Fot. Ceviche

Termin festiwalu: 3-17 kwietnia 2019
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Podhale. 

#SzanujJedzenie