Witamina E – witamina życia i młodości

Poznaj jej naturalnie najbogatsze źródła, dowiedz się dlaczego jest tak ważna i czy można ją przedawkować.

 

Witamina E- witamina życia i młodości. Foto. Pixabay GerDukes

Witamina E uchodzi za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, czy substancji, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki wpływają niekorzystnie na DNA, białka, lipidy czy kwasy tłuszczowe, prowadząc do mutacji komórek i ich degradacji, a tym samym rujnują nasze zdrowie i młodość.

W tym miejscu z pomocą przychodzi właśnie witamina E, która jako antyoksydant przechwytuje agresywnych napastników, nie pozwalając im na sianie spustoszenia w naszym ciele. Codziennie w organizmie każdego z nas toczy się walka między wolnymi rodnikami a antyoksydantami i dopóki zachowana zostaje między nimi względna równowaga, wszystko jest w porządku. Gdy jednak wolnych rodników jest zbyt dużo lub gdy mechanizmy obronne są osłabione, dochodzi do naruszenia pożądanej harmonii i rozwija się tzw. stres oksydacyjny, któremu przypisuje się współodpowiedzialność za procesy starzenia się organizmu, rozwój chorób nowotworowych, układu krążenia, oddechowego, zespół chronicznego zmęczenia, niepłodność i wiele innych, poważnych schorzeń. Dlatego tak ważna jest zdrowa dieta, bogata w naturalne antyoksydanty, które są siłą napędową młodości i zdrowia.

Witamina E korzystnie wpływa na serce, naczynia krwionośne, mięśnie, układ nerwowy, układ autoimmunologiczny. Wzmacnia włosy, poprawia wzrok i wykazuje działanie przeciwzapalne., a poza tym jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego– dodaje ekspert z Ol’Vita.

Zapotrzebowanie Witaminy E względem wieku

W przypadku dzieci i młodzieży ( w zależności od wieku) wynosi 4-10 mg dziennie, dla kobiet( w zależności od stanu fizjologicznego) – 8-11 mg, dla mężczyzn zaś – 10 mg.

Najbogatszym źródłem witaminy E są oleje roślinne – tłumaczy Aneta Gołuch. Prym wiodą oleje: z kiełków pszenicy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, migdałowy, z orzechów czy awokado. Ważne jest jednak, aby były to oleje naturalne, nierafinowane, tłoczone na zimno. Podstawą wyboru wartościowego oleju jest nie tylko metoda jego wywarzania, ale także jego pochodzenie i wysoka jakość surowca, z którego powstał.

Czy Witaminę E można przedawkować?

W zasadzie nie ma możliwości przedawkowania witaminy E, jeśli czerpiemy ją tylko z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia. Specjaliści wskazują, że objawy przedawkowania witaminy E  mogą pojawić się po przekroczeniu dawki 1 000 mg/dziennie- bez dodatkowej suplementacji, jest to w zasadzie niemożliwe.