Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Wykwintna przystawka, której przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, to jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout.

jajka
Wyjątkowa przystawka – jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout

Rybę, wcześniej nasmarowaną oliwą i sokiem z cytryny, oraz warzywa pokrój w kostkę. Możemy wykorzystać paprykę czerwoną, zieloną lub żółta – według uznania. W zależności także od preferencji, użyj ewentualnie także kalafiora albo brokułów. Podgotuj warzywa, a kiedy zmiękną, dodaj do nich rybę. Przypraw potrawę papryczką chili, która nada jej wyrazistego smaku – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Wyłóż brzegi kokilek plastrem cukinii, a ragout przełóż do ich wnętrza i na całości połóż jajko. Wszystko zapiecz, a kiedy przekąski będą gotowe, posyp świeżo zmielonym pieprzem, szczypiorkiem i bazylią. Podawaj z ciemnym, pełnoziarnistym i chrupiącym pieczywem posmarowanym kremowym twarożkiem – dodaje szef kuchni. Kilka prostych zabiegów, a efekt będzie spektakularny.

Składniki:

  • 6 jajek
  • Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  • 100 g świeżego  łososia
  • cukinia
  • seler naciowy
  • papryka czerwona
  • łyżka oliwy z oliwek
  • otarta skórka z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Rybę pokrój w kostkę 1×1 cm, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny i wymieszaj – odstaw na bok.
  2. Cukinię umyj, a następnie ukrój 4-6 cienkich plastrów wzdłuż warzywa. Rozdrobnij pozostałe warzywa – selera obierz z włókien, a następnie wszystkie warzywa pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak łosoś.
  3. Spaghetti Bolognese Knorr wsyp do rondla, wlej 500 ml wody i zagotuj mieszając. Dodaj warzywa i podgrzewaj chwilę. Zdejmij z ognia, następnie dodaj pokrojoną rybę i wymieszaj.
  4. Przygotuj jednoporcjowe miseczki do zapiekania – ułóż je na blasze do pieczenia, każdą z nich natłuść oliwą a boki wyłóż plastrem cukinii. Przygotowane Ragout nałóż do naczynek.
  5. Do każdej miseczki wbij 1 jajko. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiekaj przez 12-15 minut.
  6. Gotowe zapiekanki podawaj posypane np. szczypiorem, czy też listkami bazylii lub tymianku.