Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym

Pomysł na pyszny i syty obiad!

Rice casserole with egg, green spring onions, cilantro, soy, chili, asian appetizer
Zapiekanka z ryżem i sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 8 jaj
  • 2 torebki ryżu białego
  • łyżka masła
  • cebula
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego
  • 20 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • cytryna
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek.
  2. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
  3. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę.
  4. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka.
  5. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Sos pieczarkowy:
  6. Na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę.
  7. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.