Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Kiedy brak nam czasu, nie musimy specjalnie szukać po sklepach kiełbas i szynek popularnych w innych krajach, by przyrządzić coś naprawdę pysznego.

zapiekanka-z-ziemniakami-i-brukselka

Do przygotowania wyśmienitych dań wystarczyć może zwykła szynka – wędzona czy gotowana, czy nawet kiełbasa śląska. Taka potrawa smakować będzie doskonale:

Składniki:

  •     300 g brukselki
  •     500 g ziemniaków
  •     1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne
  •     1 cebula średnia
  •     1 ząbek czosnku
  •     500 g kiełbasy – np. śląskiej
  •     200 ml 18% śmietany
  •     4 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  •     1 gałązka tymianku
  •     50 g tartego parmezanu lub innego sera

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brukselkę z jej zewnętrznych liści i nadetnij na krzyż od strony głąba. Przez około 5 minut gotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź je i przelej zimną wodą.
  2. Przetnij je dalej na pół, wytnij głąb i porozdzielaj od siebie liście.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej na patelni Ramie zeszklij. Dorzuć następnie plasterki kiełbasy pokrojone w pół. Przez chwilę smaż je razem, po czym dorzuć tymianek, ziemniaki pokrojone w plasterki i posiekany czosnek. Przez około 2, 3 minuty smaż, mieszając przez cały czas.
  4. Po upływie tego czasu zalej ziemniaki śmietaną z dodatkiem Zapiekanki makaronowej z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która idealnie wkomponuje się w danie i nada mu wyjątkowego smaku.
  5. Następnie dorzuć liście brukselki i wszystko wymieszaj dokładnie. Przełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp serem tartym.
  6. Zwiń wszystko w aluminiową folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na czas około 35 minut. Po upływie tego czasu folię usuń i przez kolejne 8 minut dopiecz jeszcze zapiekankę, tak aby ser się zarumienił.Smacznego!