Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

Kasze są zdrowe, różnorodne oraz niezwykle bogate w cenne składniki odżywcze. Najwyższa pora odkryć na nowo ich wyjątkowy smak! Co powiecie na zapiekankę z kaszą gryczaną i dynią?

Zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią

Gdyby przypadkowej osobie zadać pytanie, czym jest kasza, to odpowiedź mogłaby sprawić trudność. Najprościej rzecz ujmując kasza to obrobione – mniej lub bardziej – ziarno zbóż (np. pszenicy lub jęczmienia) i pseudozbóż (np. gryki). Na przykład kasza gryczana powstaje poprzez oczyszczanie i poddawanie termicznemu kondycjonowaniu (prażeniu) ziarniaków gryki. Następnie ziarna sortuje się według rozmiaru, obłuskuje, po raz kolejny sortuje po obłuskiwaniu oraz oddziela od nich odpady (łuski, zarodki, plewki kwiatowe) i inne produkty uboczne.

Kasze różnią się ze względu na grubość ziarna. Mamy więc kasze:

  • Gruboziarniste (zwane krupami) – najmniej przetworzone, powstałe z całych ziaren (np. pęczak, kasza gryczana, jaglana).
  • Średnioziarniste – powstają poprzez łamanie oczyszczonego ziarna na mniejsze części (np. kasza mazurska).
  • Drobnoziarniste – otrzymywane poprzez rozdrobnienie kasz łamanych (np. manna, perłowa).

Ten podział ma duże znaczenie w kuchni i decyduje o tym, jaka potrawa może z danej kaszy powstać. Kasze gruboziarniste nie nadają się raczej do deserów i legumin, a kasze drobnoziarniste rzadziej podaje się z mięsami. Co można ugotować na obiad z krupami, sprawdzicie, przygotowując wyśmienite zapiekanki z kaszą gryczaną i dynią.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 cebula
  • 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 100 g wędzonych suszonych śliwek
  • 100 g grillowanej papryki
  • 1 opakowanie Zapiekanki po włosku Knorr
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 100 g jarmużu
  • 200 g dyni np. Hokkaido
  • 10 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 100 g sera gruyer
  • 3 łyżki olej roślinnego np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kosteczkę cebulę, umyj liście jarmużu i odetnij je od zgrubiałych łodyg, śliwki przetnij na pół, paprykę oraz dynię pokrój w kostkę o grubości około 1 cm.
  2. Ser zetrzyj, a orzechy upraż na suchej patelni.
  3. Zeszklij cebulę na gorącym oleju i dodaj do niej opakowanie zapiekanki po włosku Knorr.
  4. Wszystko zalej 250 ml wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, do momentu, aż kasza będzie miękka.
  5. Następnie do całości dodaj jarmuż, paprykę, dynię, śliwki, orzechy, mąkę, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.
  6. Plastry szynki rozłóż do małych porcelanowych naczyń, od spodu wyłożonych pergaminem.
  7. Rozdziel do naczyń odpowiednie porcje farszu do zapiekanki.
  8. Zapiekanki posyp po wierzchu serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Zapiekanki z dodatkami

- Rodzaje kasz

- Kasza gryczana