Zawijańce szparagowe w cieście francuskim z pastą z suszonych pomidorów z serem corregio

Szparagi w pysznej, niecodziennej odmianie to idealny pomysł na wiosenny obiad.

Zawijańce szparagowe w cieście francuskim z pastą z suszonymi pomidorami z serem corregio

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • ciasto francuskie
  • Pastena – pasta z suszonych pomidorów z serem corregio OLE! (ok.1/2 słoika)
  • jajko
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi myjemy i obcinamy twarde części (mniej więcej w 2/3 po lekkim wygięciu szparaga on sam pęknie).
  2. Ciasto kroimy na cienkie pasy w poprzek.
  3. Każdy pasek smarujemy cienko pasteną i zawijamy wzdłuż szparagów.
  4. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  5. Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika dobrze nagrzanego do 200C i pieczemy ok. 15min, aż do momentu zbrązowienia.