Zdrowe przekąski, czyli jak podjadać podczas oglądania filmów lub na imprezach bez wyrzutów sumienia

Plan na weekend: piątek, domowa impreza, kolorowe koktajle i pyszne przekąski, które zaskoczą wszystkich zaproszonych, albo leniwy sobotni wieczór, przygaszone światło, seans filmowy w gronie najbliższych i coś do pochrupania… No właśnie… Czym dodać chwili smaku i co bezkarnie podjadać podczas spotkań z przyjaciółmi?

Zdrowe przekąski, czyli jak podjadać podczas oglądania filmów lub na imprezach bez wyrzutów sumienia

Zdrowo nie znaczy czasochłonnie

Przestrzeganie zaleceń zbilansowanej diety to nie tylko chwilowa moda, ale rozsądne, holistyczne podejście gwarantujące dobre samopoczucie, zachowanie szczupłej sylwetki i stały przypływ energii – fizycznej i psychicznej. W teorii nic prostszego: zielone koktajle każdego poranka, surowe warzywa w trakcie dnia, a na deser świeże owoce. Świetny plan, jednak z jego realizacją może być różnie, bo przecież ciężko wyobrazić sobie codzienne posiłki bez ulubionych kremów do pieczywa, chrupek czy ciastek. Dla osób zabieganych, zajętych i zapracowanych znalezienie chwili na przygotowanie wartościowych przekąsek bywa niezwykle trudne, a nierzadko zdarza się, że z braku czasu kupują one w biegu coś, co nie do końca wpisuje się w założenia zdrowej diety. Jak sobie radzić w takiej sytuacji? Małymi krokami – zastąpić czekoladowe wafelki batonikami z orzechów i ziaren zbóż, do słodzenia wybrać raczej miód albo syrop klonowy, a zamiast tradycyjnych chipsów sięgnąć po takie z warzyw – buraków, pasternaku, marchwi czy batatów. Są równie pyszne i… zdrowe! Po bogate w wartościowe składniki odżywcze bakalie czy orzechy można sięgać regularnie, bez obaw o konsekwencje dla sylwetki, bez wyrzutów sumienia i bez coraz częstszych wizyt na siłowni. Doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych.

Zdrowo nie znaczy nudno

Rezygnacja z ulubionych przekąsek wcale nie oznacza ograniczenia codziennej diety do ciągle tych samych, monotonnie powtarzanych produktów. Przeciwnie – otwiera zupełnie nowe, nieodkryte możliwości. Mnogość połączeń smakowych, nieznanych dotąd aromatów oraz systematyczne wprowadzanie do diety niespotykanych wcześniej produktów zdecydowanie poszerza spożywcze horyzonty. Płatki wielozbożowe, musli z pełnych ziaren, suszone owoce, wszelkiego rodzaju orzechy – naprawdę jest w czym wybierać. Kasze, które można przyrządzić zarówno na słodko, jak i bardziej wytrawnie na przykład z warzywami lub grzybami będą doskonałą alternatywą jako dodatek do dań głównych, ale, w wersji mięsnej albo wegetariańskiej, świetnie sprawdzą się solo. Myśląc o śniadaniu, warto rozważyć inne opcje niż przysłowiowa bułka z masłem. Owsianka zapewni energię na cały dzień, lekka sałatka owocowa sprawdzi się w upalne, letnie dni, a koktajl z nasionami chia nie tylko doskonale smakuje i pięknie wygląda, ale również dostarczy organizmowi niezbędnych kwasów omega-3. Zamiast po białe pieczywo pszenne, warto czasem sięgnąć po chleb żytni z mąki razowej. Jest bardziej wyrazisty w smaku, świetnie nadaje się do grzanek i doskonale komponuje się z wszelkimi dodatkami. A może spróbować zmierzyć się z nowym zadaniem i samemu zabrać się za wypieki? Satysfakcja gwarantowana! Systematyczne przygotowywanie domowych posiłków przyczyni się do wyrobienia trwałych nawyków, które pozostaną na całe życie.

Zdrowe słodycze? To możliwe!

O ile wyobrażenie sobie i, co ważniejsze, przestrzeganie zaleceń zdrowej oraz zbilansowanej diety nie jest trudne w kwestii przygotowywania „normalnych” posiłków, to słodycze nie kojarzą się raczej ze zdrowym odżywianiem. Nic bardziej mylnego! Na rynku dostępne jest mnóstwo alternatyw dla osób, które chcą pozostać fit, ale nie potrafią odmówić sobie okazjonalnych smakołyków czy chrupiących ciastek na przykład podczas oglądania filmu. Wystarczy rzucić okiem na ofertę sklepów Rossmann: https://www.rossmann.pl/produkty/Marka,Enerbio, by dojść do wniosku, że zdrowe przekąski nie są ani ciężko dostępne, ani nie muszą być drogie. Jak zacząć przygodę ze zdrowymi słodyczami? Poeksperymentować! Nie ograniczać się, próbować nowych smaków, a może się okazać, że produkt, który przez lata traktowany był obojętnie, stanie się nowym ulubieńcem. Z rozmaitych bakalii można przygotować pyszną i, co ważniejsze, zdrową bazę do ciast, orzechy uprażyć, aby uwolniły wszystkie aromaty oraz stały się bardziej wyraziste i dodać na przykład do sałatki, a z wiórków kokosowych przyrządzić przepyszne domowe batoniki. Polane gorzką czekoladą będą zdecydowanie mniej kaloryczne niż te znane ze sklepowych półek.

Pomysł na zdrowe przekąski – domowe batoniki bardzo kokosowe – przepis na 4 sztuki:

Składniki:

  • 100 gram wiórków kokosowych;
  • 25 ml mleka kokosowego z puszki;
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego;
  • 1-2 łyżki naturalnego miodu pszczelego;
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady do polania gotowych batoników.

Sposób przygotowania:

  1. w garnuszku rozpuścić olej kokosowy;
  2. dodać wiórki i mleko;
  3. dokładnie wszystko wymieszać;
  4. odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na godzinę;
    wyjąć i uformować batoniki;
  5. rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią przygotowane batony;
  6. Gotowe – palce lizać!

Zamiast kokosa można zastosować inne orzechy lub prażone zboża, a deser będzie bardziej chrupiący i wyrazisty w smaku. Przygotowane według powyższego przepisu słodkości nie ustępują tym gotowym i, z pewnością, przekonają nawet największego łasucha do łaskawszego spojrzenia na zdrowe przekąski. Co ważne, można je zapakować w folię aluminiową i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. W wersji mini, czyli niewielkich kuleczek zamiast tradycyjnych podłużnych batoników, świetnie sprawdzą się, jako popularne finger food na imprezie. Z pewnością znikną błyskawicznie.

Warto pamiętać, że zdrowe przekąski to nie tylko bogactwo smaków, aromatów i kolorów, ale również niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Możliwości zdrowego podjadania jest mnóstwo: koktajle, smoothie, sałatki, surówki, mrożone jogurty, a nawet chipsy i słodycze… mmm… nic tylko próbować!

Artykuł sponsorowany