Żeberka na grilla

zeberka na grillaŁadna pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi i imprezom na świeżym powietrzu.
Na grillu opiekamy niemal wszystko: począwszy od warzyw, poprzez ryby, na pysznych mięsach skończywszy. Warto zatem zaskoczyć przyjaciół niebanalnym smakiem mięsa marynowanego według własnego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wódki Extra żytniej
  • Rozmaryn
  • Zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Żeberka tniemy na małe porcje, w naczyniu mieszamy oliwę, sos sojowy, wódkę żytnią, rozmaryn, zioła prowansalskie.
  2. Następnie przekładamy do szklanego naczynia, zalewamy marynatą, odstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
  3. Opiekamy na grillu do momentu zarumienienia się. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką warzywną.