Zielona tarta z musem jeżynowym

Jeśli marzy Ci się deser jak z Instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem.

Zielona tarta z musem jeżynowym

Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 100 g cukru
  • 220 g mąki tortowej
  • 60 ml oleju
  • sok z połówki cytryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g masła

Mus:

  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • śmietanka 36% 200 ml
  • sok z połówki cytryny
  • 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor.
  2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  3. Dodać roztopione, chłodne masło oraz olej.
  4. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Formę do tarty posmarować masłem.
  6. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
  7.  Wyjąć ciasto z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania.
  8. Jeżyny zblendować.
  9. Powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę.
  10. Mus wymieszać z cukrem pudrem.
  11. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin).
  12. Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny.
  13. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło.
  14. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę.
  15. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

Smacznego!